23 filma që nuk duhet ti humbisni në vitin 2023

23 filma që nuk duhet ti humbisni në vitin 2023

Filma të tillë si Top Gun: Maverick, Jurassic World: Dominion dhe, së fundmi, Avatar: The Way of Water kanë arritur përfitime të mëdha në arkë në vitin 2022.

Ky është një lajm i mirë për adhuruesit e filmit dhe industrinë e kinemasë.

Lajmi i keq është se numri i audiencës së këtij viti ende nuk është afër niveleve para pandemisë.

A mund të jetë viti 2023 kur industria deklaron triumfalisht se gjërat janë kthyer aty ku ishin përpara Covid-it?

Këtu keni një përzgjedhje prej 23 titujsh që do të dalin në 2023 (në rend kronologjik të publikimit) që mund të jenë vendimtare për të diktuar se sa shpejt rimëkëmbet kinemaja.

12 filmat më të mirë të 2022 deri më tani

12 filmat më të mirë të 2022 deri më tani

Everything Everywhere All At Once
E mahnitshme në sipërfaqe, kjo ekstravagancë krijuese nga ekipi drejtues i quajtur ‘Daniels’ (Daniel Kwan dhe Daniel Scheinert) ka një shtresë të thellë të ndjenjës familjare dhe një tërheqje emocionale të fituar mirë në fund. Michelle Yeoh është në rolin e Evelyn, një pronare lavanderie me probleme taksash, e cila hyn në një multivers të alt-Evelyns. Duke shpërthyer me ngjyra, nganjëherë filmi është një fantazmagori e identiteteve të shndërruara dhe universeve në ndryshim – në një Evelyn lan rroba, në një tjetër ajo është një yll filmi – megjithatë ai mbetet gjithmonë besnik ndaj personazheve të tij jashtëzakonisht njerëzorë. Është filmi i rrallë që mund të bëjë audiencën të qajë, dhe gjithashtu të mbledhë një ton parash, gati 60 milionë dollarë në arkat e SHBA deri më tani.

Top Gun: Maverick
Në filmin e parë të ‘Top Gun’, i cili doli në vitin 1986, Tom Cruise luajti si Pete “Maverick” Mitchell, një pilot luftarak në Marinën e SHBA. Gjithë këto vite më vonë, Mitchell-it i jepet puna për të trajnuar një grup të ri pilotësh, duke përfshirë “Rooster” Bradshaw (Miles Teller), djalin e shokut të tij të vjetër “Goose”, i cili u vra në ‘Top Gun’. Val Kilmer është rikthyer si “Iceman” Kazansky, tani një gjeneral me katër yje, dhe Jon Hamm i bashkohet kastit si një admiral i quajtur “Cyclone”, kështu që ndoshta filmi do të shpjegojë pse pilotët e Marinës kanë të gjithë pseudonime superheronjsh… Ndoshta jo… Ajo që ne mund të presim janë shumë sekuenca fluturimi supersonike dhe Cruise në pistë me hijet e tij Aviator.

Happening
Drama e Audrey Diwan zhvillohet në Francë në vitin 1963, por tema është aktuale. Bazuar në një kujtim të Annie Ernaux, fabula e Happening (ose L’événement në frëngjisht) sillet rreth Anne (Anamaria Vartolomei), një studente premtuese e klasës punëtore. Pasi ajo mbetet shtatzënë pas një ‘one-night stand’, ajo është e vendosur të bëjë një abort, pavarësisht se procedura ishte e jashtëligjshme në Francë. Por ajo shpejt e kupton se askush nuk do ta ndihmojë atë dhe pak njerëz do t’i qëndrojnë pranë. “Happening pasqyron vetminë e tmerrshme që mund të vijë me ndërprerjen e një shtatzënie të padëshiruar”, thotë Shirley Li në The Atlantic, duke shtuar “dhe gjykimi për një zgjedhje të tillë mund të jetë edhe më dërrmues sesa mundësia e shkeljes së një ligji”.

Turning Red
Turning Red është filmi i parë i animuar i Pixar që drejtohet vetëm nga një grua, i pari që zhvillohet në Kanada dhe i pari që flet rreth një heroine nga një familje aziatike: heroina në fjalë është Mei Lee (Rosalie Chiang), e cila kthehet në një panda të stërmadhe të kuqe të ashpër sa herë që është e stresuar. Një tjetër gjë që e dallon Turning Red nga filmat e mëparshëm të Pixar është stili i tij vizual. Regjisorja, Domee Shi, u frymëzua nga karikaturat japoneze që ajo shikonte kur ishte në moshën e Mei në fillim të viteve 2000.

Everything Everywhere All At Once
E mahnitshme në sipërfaqe, kjo ekstravagancë krijuese nga ekipi drejtues i quajtur ‘Daniels’ (Daniel Kwan dhe Daniel Scheinert) ka një shtresë të thellë të ndjenjës familjare dhe një tërheqje emocionale të fituar mirë në fund. Michelle Yeoh është në rolin e Evelyn, një pronare lavanderie me probleme taksash, e cila hyn në një multivers të alt-Evelyns. Duke shpërthyer me ngjyra, nganjëherë filmi është një fantazmagori e identiteteve të shndërruara dhe universeve në ndryshim – në një Evelyn lan rroba, në një tjetër ajo është një yll filmi – megjithatë ai mbetet gjithmonë besnik ndaj personazheve të tij jashtëzakonisht njerëzorë. Është filmi i rrallë që mund të bëjë audiencën të qajë, dhe gjithashtu të mbledhë një ton parash, gati 60 milionë dollarë në arkat e SHBA deri më tani.

Top Gun: Maverick
Në filmin e parë të ‘Top Gun’, i cili doli në vitin 1986, Tom Cruise luajti si Pete “Maverick” Mitchell, një pilot luftarak në Marinën e SHBA. Gjithë këto vite më vonë, Mitchell-it i jepet puna për të trajnuar një grup të ri pilotësh, duke përfshirë “Rooster” Bradshaw (Miles Teller), djalin e shokut të tij të vjetër “Goose”, i cili u vra në ‘Top Gun’. Val Kilmer është rikthyer si “Iceman” Kazansky, tani një gjeneral me katër yje, dhe Jon Hamm i bashkohet kastit si një admiral i quajtur “Cyclone”, kështu që ndoshta filmi do të shpjegojë pse pilotët e Marinës kanë të gjithë pseudonime superheronjsh… Ndoshta jo… Ajo që ne mund të presim janë shumë sekuenca fluturimi supersonike dhe Cruise në pistë me hijet e tij Aviator.

Happening
Drama e Audrey Diwan zhvillohet në Francë në vitin 1963, por tema është aktuale. Bazuar në një kujtim të Annie Ernaux, fabula e Happening (ose L’événement në frëngjisht) sillet rreth Anne (Anamaria Vartolomei), një studente premtuese e klasës punëtore. Pasi ajo mbetet shtatzënë pas një ‘one-night stand’, ajo është e vendosur të bëjë një abort, pavarësisht se procedura ishte e jashtëligjshme në Francë. Por ajo shpejt e kupton se askush nuk do ta ndihmojë atë dhe pak njerëz do t’i qëndrojnë pranë. “Happening pasqyron vetminë e tmerrshme që mund të vijë me ndërprerjen e një shtatzënie të padëshiruar”, thotë Shirley Li në The Atlantic, duke shtuar “dhe gjykimi për një zgjedhje të tillë mund të jetë edhe më dërrmues sesa mundësia e shkeljes së një ligji”.

Turning Red
Turning Red është filmi i parë i animuar i Pixar që drejtohet vetëm nga një grua, i pari që zhvillohet në Kanada dhe i pari që flet rreth një heroine nga një familje aziatike: heroina në fjalë është Mei Lee (Rosalie Chiang), e cila kthehet në një panda të stërmadhe të kuqe të ashpër sa herë që është e stresuar. Një tjetër gjë që e dallon Turning Red nga filmat e mëparshëm të Pixar është stili i tij vizual. Regjisorja, Domee Shi, u frymëzua nga karikaturat japoneze që ajo shikonte kur ishte në moshën e Mei në fillim të viteve 2000.

13 filmat më të mirë të vitit 2022

13 filmat më të mirë të vitit 2021

Filmat më të mirë të vitit 2021 ndoshta s’kanë ardhur ende, sepse jemi vetëm në muajin e tretë të vitit, por edhe tani ka disa pretendentë seriozë.

Viti që lamë pas pati një sërë prodhimesh të bllokuara, vonesa etj dhe në fakt, shumë filma të publikuar së fundmi, si për shembull “Malcolm & Marie”, u konceptuan, u shkruan dhe u xhiruan gjatë karantinës.

Pavarësisht kufizimeve të pandemisë, një sërë filmash të rinj u prodhuan dhe të tjerë kanë nisur punën.

Më poshtë gjeni 13 prej filmave më të mirë të 2021-shit deri tani:

Filmi i parë titullohet “To All The Boys: Always and Forever”

Filmat e tjerë janë:

Malcolm & Marie

I Care a Lot

Moxie

The White Tiger

Framing Britney Spears

The United States Vs. Billie Holiday

Judas and the Black Messiah

Nomadland

One Night in Miami

Barb and Star Go to Vista Del Mar

Supernova

Breaking News in Yuba County